top of page

 

Έργο: "User name: children, Password: rights" (Όνομα χρήστη: παιδιά, Κωδικός: δικαιώματα) - Δεκέμβριος 2015-Ιούνιος 2016


Συμμετοχή Ολοήμερου Τμήματος με τη νηπιαγωγό Μαρία Ιωαννίδου

 

 

Ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ 6 σχολείων:

Το έργο σχετίζεται με την κοινωνικο-πολιτισμική εκπαίδευση, το περιβάλλον και την αειφορία. Ο σκοπός του είναι τα παιδιά μέσα από την ενασχόλησή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα να να κατανοήσουν τις αρχές και τις υποχρεώσεις που τα διέπουν ώστε να ενθαρρυνθούν να τα τα διεκδικήσουν. Να καλλιεργήσουν την αποδοχή, τον αμοιβαίο σεβασμό, την υπεράσπιση της διαφορετικότητας. Να κατανοήσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και να προβληματιστούν για παγκόσμια ζητήματα, χτίζοντας στάσεις και αξίες ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας.

Στόχοι έργου:

  • Να εντοπίσουν οι μαθητές τις ομοιότητες που τους ενώνουν.

  • Να οικοδομήσουν θετική στάση ζωής απέναντι στο συνάνθρωπο χωρίς προκαταλήψεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.

  • Να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα.

  • Να αναγνωρίζουν, να σέβονται, να προστατεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

  • Να συνδέσουν τις ανθρώπινες ανάγκες με τα ανθρώπινα δικαιώματα ερχόμενοι σε επαφή με προβλήματα της καθημερινότητας.

  • Να αναπτύξουν την επιθυμία της συμμετοχής, της συνδρομής και της προσφοράς σε όσους το έχουν ανάγκη.

  • Να νιώσουν ενεργοί πολίτες τους κόσμου.

Δραστηριότητες:

1η δραστηριότητα

Our first steps (Τα πρώτα μας βήματα)

Αφού σε κάθε τάξη έγινε η εισαγωγή στο έργο και συζητήθηκε το περιεχόμενό του, τα παιδιά όλων των σχολείων κλήθηκαν να φτιάξουν το δικό τους λογότυπο, ώστε στο τέλος με ψηφοφορία να διαλέξουν το καλύτερο ως λογότυπο του έργου.

Το λογότυπο που έφτιαξε το δικό μας τμήμα ήταν αυτό:

Στο τέλος της δραστηριότητας ανέβηκαν στο Twinspace του έργου 6 λογότυπα (αντίστοιχα των χωρών συμμετοχής) και τέθηκαν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Εμείς αρχικά ψηφίσαμε παραδοσιακά εξασκώντας και τα μαθηματικά μας και στη συνέχεια και ηλεκτρονικά.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέδειξε ως δημοφιλέστερο λογότυπο αυτό της Σλοβενίας, το οποίο και έγινε το logo τους έργου μας.

 

Τα logo όλων των ομάδων σε κολλάζ.

2η δραστηριότητα

Our Travel Agency (Το ταξιδιωτικό μας γραφείο)

Στη δραστηριότητα αυτή δώσαμε όλες οι συμμετέχουσες τάξεις το στίγμα μας σε ηλεκτρονικό χάρτη, εντοπίζοντας την πόλη μας σ' αυτόν.

Στη συνέχεια, παίξαμε τους τουριστικούς πράκτορες, όπου αναλάβαμε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας αναδεικνύοντας τα αξιοθέατά του, μνημεία κ.λπ.

Αναρτήσαμε τις παρουσιάσεις μας στο Twinspace του έργου και οι ομάδες αφού τις είδαν έγραψαν τα σχόλιά τους σε ένα κοινό χώρο για το αν τους άρεσαν κι αν και γιατί θα ήθελαν να επισκεφθούν τον κάθε τόπο.

Εμείς αρχικά για να εξοικιωθούμε με τη χρήση των ηλεκτρονικών χαρτών φτιάξαμε το δικό μας συμβατικό χάρτη και τον παρακολουθούσαμε καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε τον τόπο μας μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, αναζήτηση στο διαδίκτυο και εκτύπωση σε καρτέλες με τις οποίες αφού παίξαμε, δημιουργήσαμε την παρουσίαση του τόπου μας.

Η παρουσίασή μας

3η δραστηριότητα

We get to know each other through our similarities & differences (Γνωριζόμαστε μέσα από τις ομοιότητες & τις διαφορές μας)

Σε πρώτη φάση τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους μιλώντας γι αυτόν, τον περιγράφουν, τον κατανοούν. Με τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς του έργου διαλέξαμε 5 σχετικές ερωτήσεις για να απαντήσουν όλα τα παιδιά 1) Ποια παιχνίδια παίζω, 2) Ποιο είναι το αγαπημένο μου γλυκό, 3) Τι κάνω όταν στενοχωριέμαι, 4) Τι με φοβίζει, 5) Τι με κάνει χαρούμενο. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόνικό πρόγραμμα το Voki κληθήκαμε να φτιάξουμε τα πορτραίτα μας, δηλ. τον ψηφιακό μας εαυτό. Κάθε εκπαιδευτικός μετέφρασε αυτά που έλεγα οι μαθητές της, στην κοινή γλώσσα του έργου, στα αγγλικά.

Εμείς στην τάξη δουλέψαμε τη δραστηριότητα με ποικίλες εργασίες για τον εαυτό και τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά και τα συναισθήματά μας.

Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά ήταν έτοιμα να απαντήσουν στις 5 ερωτήσεις και να φτιάξουν τον ψηφιακό τους εαυτό. Γνωρίσαμε το εργαλείο Voki και δουλέψαμε μ' αυτό. Ήταν πολύ διασκεδαστικό.

Τα ψηφιακά πορτραίτα όλων των ομάδων αναρτήθηκαν στο Twinspace του έργου. Τα παιδιά κλήθηκαν να τα δουν και να ακούσουν τις απαντήσεις των όλων παιδιών γνωρίζοντάς τα έτσι καλύτερα και σχολιάζοντας σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν.

Σε δεύτερη φάση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τυχαία διακρατικά ζεύγη. Κάθε παιδί έπρεπε να ακούσει προσεκτικά το Voki του ζευγαριού του και να φανταστεί πώς μπορεί να μοιάζει στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια έπρεπε να ζωγραφίσει το πορτραίτο του ζευγαριού του αφήνοντας σχόλια για τις ομοιότητες και τις διαφοές που μπορεί να έχει μαζί του.

Στην τάξη μας κάθε παιδί αφού μάθαινε το ζευγάρι του, το όνομά του, τη χώρα προέλευσής του, εντόπιζε το Voki του στο Twinspace. Mε της βοήθεια της δασκάλας ως μεταφραστή άκουγε όσα έλεγε το ζευγάρι του για τον εαυτό του. Στη συνέχεια έφτιαχνε το πορτραίτο του ζευγαριού του όπως τον φανταζόταν.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, διαπιστώσαμε αρκετές ομοιότητες με τους φίλους μας από τα άλλα σχολεία, αλλά και διαφορές. Επικεντρωθήκαμε σ' αυτές, διαβάσαμε σχετικά βιβλία για τη διαφορετικότητα και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Το τελικό αποτέλεσμα της δραστηριότητας

4η δραστηριότητα

I learn about my rights (Μαθαίνω τα δικαιώματά μου)

Σε πρώτη φάση τα παιδιά καλούνταν να σκεφθούν τι σημαίνει Δικαίωμα γι' αυτά, να το γράψουν και να το ζωγραφίσουν, τοποθετώντας τις ιδέες τους σ' έναν ηλεκτρονικό εννοιολογικό χάρτη, δημιουργώντας έτσι το χάρτη των δικαιωμάτων τους.

 

Σε δεύτερη φάση προγραμματίσαμε να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, διάφορα βιντεάκια με την καταπάτηση κάποιων δικαιωμάτων. Αφού ορίστηκε η μέρα και η ώρα συνδέθηκαν όλα τα σχολεία ταυτόχρονα σε πρόγραμμα για για ταυτόχρονη παρακολούθηση βίντεο. Κατά τη διάρκειά της σχολιάζαμε στο chat τις απόψεις μας για το ποιο δικαίωμα καταπατάται.

 

Σε τρίτη φάση δημιουργήσαμε μια συνεργατική διαδικτυακή αφίσα σε ηλεκτρονικό εργαλείο.

Η δική μας συμμετοχή σε αυτό το βίντεο ήταν να ζωγραφίσουμε τα δικαιώματά μας και να γράψουμε γι' αυτά, σε μια παρουσίαση

 

και στη συνέχεια μεταφράζοντάς την στα αγγλικά να την μετατρέψουμε σε βίντεο για τη συμμετοχή μας στη συνεργατική αφίσα.

5η δραστηριότητα

I deserve a fair chance in life (Αξίζω μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή)

Ως αφόρμηση για τη δραστηριότητα αυτή δημιουργήσαμε ένα υποσέλιδο στο Twinspace του έργου με τίτλο "Ιστορίες προσφύγων", στο οποίο αναρτήσαμε βιντεάκια που αναφέρονται στην προσφυγιά και στις ιστορίες ανθρώπων που έχασαν/έφυγαν/εγκατέλειψαν τον τόπο τους, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κ.λπ. με σκοπό να προβληθούν στην κάθε σχολική τάξη και να συζητηθούν με τους μαθητές.

Στη συνέχεια συμμετείχαμε όλοι σε ένα ηλεκτρονικό συνεργατικό διάγραμμα προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε σε ποιές περιπτώσεις οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους από ανάγκη και σε ποιες από επιλογή.

Εμείς για να προσεγγίσουμε το θέμα συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε στην τάξη και φτιάξαμε αρχικά ένα διάγραμμα από χαρτόνι.

Στη συνέχεια μεταφράζοντας τις απόψεις μας στα αγγλικά συμμετείχαμε στο συνεργατικό διάγραμμα.

Το δεύτερο μέρος της δραστηριότητας ήταν η δημιουργία μιας συνεργατικής ιστορίας με πρωταγωνιστή ένα παιδί το οποίο αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του παίρνοντας μαζί του ένα μόνο αντικείμενο. Ορίσαμε με ποια σειρά θα δουλέψουν οι ομάδες των σχολείων και ξεκινήσαμε. Αφού ξεκίνησε η πρώτη ομάδα της Χαλκιδικής την συγγραφή διέκοψε την ιστορία σε ένα σημείο όπου την παραλάβαμε εμείς προχωρώντας την με τη δική μας φαντασία. Στη συνέχεια την παρέλαβε από εμάς για να τη συνεχίσει η Ρουμανία, μετά η Σλοβενία, η Γερμανία και τελευταία η Ισλανδία που έγραψε τον επίλογο.

Φτιάξαμε επίσης σε συνεργατικό πρόγραμμα ζωγραφικής και το εξώφυλλο αφού προτείναμε τίτλο για την ιστορία μας και ψηφίσαμε αυτόν που μας άρεσε πιο πολύ.

Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν είναι υπέροχο συνεργατικό παραμύθι!

Στα ελληνικά

Και στα αγγλικά, όπου αναρτήθηκε στο Twinspace του έργου

Στιγμιότυπο από τη ταυτόχρονη online ζωγραφική του εξώφυλλου με τις άλλες ομάδες.

 

 

 

6η δραστηριότητα

Imagine the world (Φαντάσου τον κόσμο)

Η δραστηριότητα αυτή αφορούσε στο πολύ γνωστό τραγούδι Imagine του John Lennon. Τα παιδιά έπρεπε να ακούσουν το τραγούδι να κατανοήσουν τους στίχους με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τους και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα δικό τους βίντεο κλιπ βασισμένο πάνω στο τραγούδι.

Οι στίχοι του τραγουδιού χωρίστηκαν και κάθε σχολείο ανέλαβε να ασχοληθεί με το δικό του απόσπασμα από το τραγούδι (με ζωγραφική ή με μικρά βιντεάκια). Τα τμήματα της Σλοβενίας και της Ισλανδίας που αποτελούνταν από παιδιά 9-10 χρονών ανέλαβαν να τραγουδήσουν το τραγούδι καθώς ήξεραν λόγω ηλικίας αγγλικά.

Το δικό μας τμήμα ανέλαβε να δημιουργήσει μικρά βιντεάκια σχετικά με την 3η στροφή και το ρεφρέν του τραγουδιού.

 

 

 

Όταν όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν την εργασία τους, το τραγούδι ενώθηκε, έγινε το σχετικό μοντάζ και δημιουργήθηκε ένα βίντεο κλιπ με τίτλο "Imagine the world".

Οι δραστηριότητες του έργου ολοκληρώθηκαν και ως τελευταία δραστηριότητα ακολούθησε η αποτίμηση του έργου από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

 

7η δραστηριότητα

Project evaluation (Αξιολόγηση έργου)

Μαθητές

Οι μαθητές δημιούργησαν ένα συννεφόλεξο με χρωματιστές ευχές για τα παιδιά του κόσμου.

Στη συνέχεια εξέφρασαν τα συναισθήματά τους με την ολοκλήρωση του έργου.

Κάντε κλικ στο σχετικό link: https://www.thinglink.com/scene/790929159160332288

Απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικό με την αγαπημένη τους δραστηριότητα

Απάντησαν σε ερωτήσεις γενικότερης αξιολόγησης

Ενδεικτικά:

Εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί έγραψαν τα συναισθήματα - σκέψεις - ευχές τους και στη συνέχεια απάντησαν κι αυτοί ένα ερωτηματολόγιο.

Ενδεικτικά:

 

Το έργο ολοκληρώθηκε και απονεμήθηκε σ' αυτό από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

bottom of page