Για γονείς
Προγράμματα
eTwinning
Προγράμματα
Περιβαλλοντικά
Προγράμματα
Αγωγής Υγείας
Για παιδιά
Διακρίσεις
Σχολικός
Εκφοβισμός
Σύλλογος
Γονέων
Μετάβαση
νηπίων
Έργο: eTreeHuggers: "1, 2, TREE, Save the TREES with me" (Αγκαλιάζοντας τα δέντρα: 1, 2, Tree, Σώσε τα δέντρα μαζί μου) - Σεπτέμβριος 2019-Ιούνιος 2020
Συμμετοχή Τμήματος 1 με τη νηπιαγωγό Μαρία Ιωαννίδου
Ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ 22 σχολείων και 30 εκπαιδευτικών. Χώρες συνεργασίας: Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία
Το έργο ανήκει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Σχετικά με το έργο:
Ο Άδωνις είναι το όνομα του γηραιότερου δέντρου της Ευρώπης και βρίσκεται στην Ελλάδα. Το δέντρο αυτό είναι πεύκο και αποτελεί τη μασκώτ του έργου μας. Παρέα με τον Άδωνι θα ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα αιωνόβια δέντρα.
Σκοπός του έργου είναι να αναδείξουμε αιωνόβια δέντρα διαφόρων περιοχών ως σημαντικά στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας που πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε. Θα επικεντρωθουμε στις ιστορίες τους και στο πώς συνδέονται με τους ανθρώπους. Αναζητούμε δέντρα που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινότητας, για να "αγκαλιάσουμε" και να προστατεύσουμε.
Λίγα λόγια για την ιστορία των πρώτων Tree Huggers (ανθρώπων που αγκάλιασαν τα δέντρα):
Οι πρώτοι Tree Huggers ήταν 294 άντρες και 69 γυναίκες που πέθαναν προσπαθώντας να προστατεύσουν τα δέντρα του χωριού τους στα χωριά Bishnoi της Ινδίας από το να μετατραπούν σε πρώτη ύλη για την κατασκευή ενός παλατιού. Προσκολλήθηκαν κυριολεκτικά πάνω στα δέντρα για να εμποδίσουν την κοπή τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η δράση τους όμως οδήγησε σε βασιλικό διάταγμα που απαγόρευε την κοπή των δέντρων σε οποιοδήποτε χωριό Bishnoi. Τώρα τα χωριά αυτά είναι εικονικές δασικές οάσεις μέσα σε ένα κατά τα άλλα τοπίο ερήμου.
Οι μαθητές/τριές μας θα είναι οι eTreeHuggers που θα αγκαλιάσουν τα δέντρα των χωρών τους για να τα προστατεύσουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το eTwinning κάντε κλικ εδώ: Τι είναι το eTwinning .
Δραστηριότητες
1η δραστηριότητα: Ας βρούμε μερικά δέντρα
Ο παππούς Νικόλας μας στέλνει ένα μήνυμα. Είναι η πρώτη μας αποστολή.
και ξεκινάμε αμέσως δουλειά!
Αναζητούμε και βρίσκουμε τον Άδωνι, το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης. Βρίσκεται στην Ελλάδα, στην Πίνδο. Εκτυπώνουμε φωτογραφίες του, το παρατηρούμε και προσπαθούμε να το φτιάξουμε κι εμείς.
Στη συνέχεια παρατηρούμε τα δέντρα της αυλής, τα φωτογραφίζουμε, τους βρίσκουμε δικά μας ονόματα και τα μετράμε.
Ζωγραφίζουμε ένα από αυτά, που μας αρέσει πιο πολύ!
2η δραστηριότητα: Ας φυτέψουμε ένα δέντρο στην αυλή του σχολείου μας
Η δεύτερη αποστολή μας είναι να φυτέψουμε ένα δέντρο στην αυλή μας, για να μάθουμε τη διαδικασία φυτέματος και στη συνέχεια να το παρατηρούμε να μεγαλώνει.
Εμείς αποφασίσαμε να φυτέψουμε μια ελιά. Και ιδού!
Στης συνέχεια θυμηθήκαμε τα βασικά σημεία της διαδικασίας, τα βάλαμε σε σειρά, τα μετρήσαμε, τα αποτυπώσαμε στο χαρτί.
3η δραστηριότητα: Φτιάχνουμε ένα λαβύρινθο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα και συμμετέχουμε σε ρομποτικό παιχνίδι
Όλοι οι eTreeHuggers του έργου συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα με παιχνίδια κώδικα. Αποστολή μας είναι να φτιάξουμε έναν χάρτη για το BeeBot μας, το οποίο μέσα από έναν λαβύρινθο θα οδηγηθεί και θα σώσει τον Άδωνι που βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο λαβύρινθος θα φτιαχτεί με Lego πάνω στο χάρτη, ενώ θα πρέπει να βρούμε τον κώδικα του λαβύρινθου που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στο δέντρο.
Φτιάχνοντας τον δικό μας κώδικα
Δοκιμάζουμε πάνω στην πίστα αυτό που σχεδιάσαμε
Φτιάχνουμε την ΚΑΡΤΑ-ΚΩΔΙΚΑ
Ώρα για δράση! Παίζουμε με κάρτες των άλλων eTreeHuggers αποκωδικοποιώντας τους κώδικές τους
Ολοκληρώνοντας τη δράση λαμβάνουμε πιστοποιητικό συμμετοχής από τη διοργάνωση.
4η δραστηριότητα: Αν κάθε μέρα
Όλοι οι eTreeHuggers του έργου δημιουργούμε συνεργατικά ένα βιβλίο για τα δέντρα με τίτλο "Αν κάθε μέρα".
Κάθε σχολείο επιλέγει ένα δέντρο και γράφει ένα σχετικό κείμενο ξεκινώντας από τη φράση "Αν κάθε μέρα φύτευα...". Στη συνέχεια εικονογραφεί το κείμενό του.
Εμείς επιλέξαμε το δέντρο ΕΛΙΑ καθώς πριν λίγο καιρό φυτέψαμε μια ελιά στην αυλή του σχολείου. Εξασκώντας και καλλιεργώντας την προφορική μας έκφραση και λόγο, σκεφτήκαμε και καταγράψαμε διάφορες ιδέες και προτάσεις.
Εν τέλει η συνεισφορά μας στο συνεργατικό βιβλίο των eTreeHuggers ήταν η εξής:
Το συνεργατικό βιβλίο ετοιμάστηκε, το εκτυπώσαμε και πήρε τη θέση του στη δανειστική μας βιβλιοθήκη.
κάντε κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου για να το διαβάσετε
Με τίτλο "Αν κάθε μέρα φύτευα ένα δέντρο..." δημιουργήσαμε ένα μήνυμα και λάβαμε μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020». Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη». Στόχος του θέματος είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να ακούσουμε και να πάρουμε παράδειγμα από τους μαθητές/τριες που διαμαρτύρονται ειρηνικά μέσα από τα μηνύματα & τραγούδια τους ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στις μέρες μας.
Τα 22 σχολεία των eTreeHuggers θεωρήσαμε ότι το θέμα του διαγωνισμού ταιριάζει απόλυτα με τους περιβαλλοντικούς στόχους του προγράμματος μας για διάσωση και προστασία των δέντρων & των δασών. Δημιουργήσαμε λοιπόν το μήνυμά μας, με τη φωνή 2-3 μαθητών να εκπροσωπούν σ' αυτό κάθε σχολείο.
Με το μήνυμα αυτό κερδίσαμε το Βραβείο Κοινού στο διαγωνισμό!
Η τελετή βράβευσης καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ 3.
5η δραστηριότητα: Μαντέψτε την ηλικία μου
Πώς βρίσκουμε την ηλικία ενός δέντρου;
Όλοι οι eTree Huggers ξεκινούν αυτή τη νέα αποστολή. Σκοπός είναι να ψάξουν, να μάθουν και να εξασκηθούν στη μέτρηση της ηλικίας των δέντρων.
Όλο το μυστικό βρίσκεται στον κορμό τους!!! Πώς;; Ο κορμός τους μέσα του κρύβει δαχτυλίδια. Κάθε δαχτυλίδι φανερώνει ένα χρόνο ζωής του δέντρου.
Φυσικά ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ τα δέντρα για να μετρήσουμε τους δακτυλίους του κορμού τους.
Παίξαμε όμως πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια μετρώντας, φτιάξαμε καρτέλες με δακτυλίους και τις ανταλλάξαμε με τα παιδιά από τα συνεργαζόμενα σχολεία.
Στη συνέχεια κάθε παιδί φτιάχνει το δικό του δεντρο-δαχτυλίδι σχεδιάζοντας τους κύκλους της ηλικίας του, δηλαδή 5 ή 6.
Τοποθετούμε τα δεντρο-δαχτυλίδια μας στα κλαδιά ενός δέντρου και φτιάχνουμε έναν πίνακα ζωγραφικής α λα Καντίνσκι.
Η δική μας δημιουργία
Οι δημιουργίες όλων των συνεργαζόμενων σχολείων
Μπείτε στην έκθεση ζωγραφικής στο παρακάτω λινκ για να τις δείτε:
Τέλος, φτιάξαμε μπισκοτόδεντρα και άλλες λιχουδιές με δαχτυλίδια δέντρων και ανταλλάξαμε τις συνταγές!
Οι συνταγές όλων των συνεργαζόμενων eTreeHuggers σχολείων συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο μαγειρικής!
https://www.ourboox.com/books/cook-book/
6η δραστηριότητα: Ω Έλατο
Με αφορμή τα Χριστούγεννα, όλοι οι eTreeHuggers είδαν τα δέντρα κι από άλλη σκοπιά. Μιλήσαμε για τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα δέντρα. Διακρίναμε τα αειθαλή δέντρα της αυλής μας. Το έλατο που στολίζουμε τα Χριστούγεννα είναι ένα από αυτά. Συζητήσαμε για το κόψιμο των δέντρων μόνο και μόνο για να στολιστούν με χριστουγεννιάτικα στολίδια, εκφράσαμε γνώμες κι απόψεις κατά πόσο είναι καλό ή όχι να κόβουμε τα δέντρα. Ακούσαμε και πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που μιλούν για δέντρα.
Στη συνέχεια ανταλλάξαμε χριστουγεννιάτικες ευχές με τα συνεργαζόμενα σχολεία μέσα από ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα.
https://www.thinglink.com/card/1253303701347500035
Δημιουργήσαμε επίσης ένα ημερολόγιο για την νέα χρονιά το 2020. Για τη δημιουργία του τα σχολεία συνεργάστηκαν ανά δύο. Το ημερολόγιο είχε θέμα - τι άλλο; - τα δέντρα. Κάθε μήνας ένα δέντρο που συνοδεύτηκε είτε από ένα ποιηματάκι, είτε από μια παροιμία, είτε από μια ιστορία. Όλα πρωτότυπες δημιουργίες από τα ίδια τα παιδιά.
Εμείς συνεργαστήκαμε με το 2ο Νηπιαγωγείο Χρυσούπολης και φτιάξαμε τον μήνα Απρίλιο με δέντρο την Πασχαλιά. Εμείς δημιουργήσαμε ένα ποίημα για την Πασχαλιά και οι συνεργάτες μας μια ζωγραφιά με το δέντρο Πασχαλιά.
Το συνεργατικό ημερολόγιο των eTreeHuggers για το 2020! Είναι εκτυπώσιμο και κάθε παιδί μπορεί να ζωγραφίσει το δικό του δέντρο.
Κάντε κλικ πάνω στο κουμπί PDF για να κατεβάσετε το αρχείο και να δείτε το ημερολόγιο
7η δραστηριότητα: Ας ακούσουμε αιωνόβια δέντρα να μας λένε τις ιστορίες τους
Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, κάθε σχολείο κάνει μια έρευνα στην περιοχή του για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο αιωνόβιο δέντρο που να μάθει περισσότερα πράγματα γι' αυτό και εν τέλει να το "υιοθετήσει".
Εμείς αφού κάναμε μια έρευνα στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε τα αιωνόβια πλατάνια στην περιοχή Πλατάνια Παλαιού Γυναικοκάστρου Κιλκίς. Αφού είδαμε πολύ φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την περιοχή με τα πλατάνια, ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς στέλνοντας σχετικό email. Το ΚΠΕ Κιλκίς στεγάζεται στο χωριό Παλαιό Γυναικόκαστρο, πολύ κοντά στην περιοχή με τα πλατάνια και ανταποκρίθηκε άμεσα. Μας έστειλε πολλές πληροφορίες που αφορούν την ιστορία των δέντρων, του κάστρου (που τα ερείπια του δεσπόζουν στο λόφο ακριβώς πάνω από τα πλατάνια) και της περιοχής.
Συγκεντρώνοντας όλο αυτό το υλικό εμπευστήκαμε για να φτιάξουμε διάφορες ιστορίες και να συμμετέχουμε στις δράσεις των eTreeHuggers.
Είδαμε τα πλατάνια
Τα ζωγραφίσαμε και κάναμε τις δικές μας υποθέσεις
Τα μετρήσαμε προσομοιώνοντας το πάχος του κορμού τους με ένα σκοινί (χρειάζονται 11 παιδιά για να αγκαλιάσουν το πιο γέρικο πλατάνι της περιοχής το οποίο έχει περίμετρο κορμού γύρω στα 7 μέτρα.
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα βιντεάκι για να προβάλλουμε στους συνεργάτες μας eTreeHuggers τα δέντρα που υιοθετήσαμε.
Τα συνεργατικά προϊόντα των eTreeHuggers ώστε να γνωρίσουμε τα διάφορα αιωνόβια δέντρα και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται είναι:
Ένας χάρτης των δέντρων
Μια ιστοριογραμμή με την παλαιότητα των δέντρων
https://padlet.com/iltsioukaterina/wz7jotdstf95
Και οι παρουσιάσεις των ιστοριών των δέντρων από τα συμμετέχοντα σχολεία.
9η δραστηριότητα: Συμμετοχή στη δράση ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του Covid-19 συντονιστήκαμε παιδιά και γονείς και συμμετείχαμε στην εθελοντική δράση ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ κατόπιν προσκλήσεως των eTreeHuggers του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
Φυτέψαμε στο σπίτι μας ένα λουλούδι σε γλάστρα, γράψαμε σε μια ταμπελίτσα τη λέξη ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, το φωτογραφίσαμε και όλες οι φωτογραφίες μας αναρτήθηκαν στο site της εθελοντικής δράσης στις 4 Μαΐου 2020.
https://padlet.com/elhatzist/yn4wfu6vr5ahptg8
8η δραστηριότητα: Για την Ημέρα της Γης
Στις 22 Απριλίου και εν μέσω καραντίνας λόγω του Covid-19 γιορτάσαμε με τα παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα Γης, φτιάχνοντας ζωγραφιές σχετικές με την προστασία της Γης και με αυτές δημιουργήσαμε μια αφίσα για να στείλουμε το μήνυμά μας στους υπόλοιπους eTreeHuggers.
10η δραστηριότητα: Τα δέντρα έχουν κάτι να μας πουν
Η τελευταία δράση του προγράμματος eTwinning πραγματοποιήθηκε με την επιστροφή μας στα σχολεία. Τα παιδιά μπήκαν στη θέση των δέντρων, τα αφουγκράστηκαν και "άκουσαν" όλα όσα θέλουν να μας πουν. Έφτιαξαν ατομικές ζωγραφιές, ομαδικές ταμπελίτσες με τα μηνύματα των δέντρων και στις 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τις κρέμασαν στα δέντρα της αυλής του σχολείου μας.
Κεντρικά μηνύματα των δέντρων: "Υπάρχω μόνο για να κάνω καλό. Αγαπήστε με"
"Φοβόμαστε τις φωτιές. Μη μας καίτε"
"Μη μας κόβετε για να μεγαλώσουμε"
Οι eTreeHuggers όλων των συνεργαζόμενων σχολείων έστειλαν τα μηνύματα των δέντρων σε μια ομαδική παρουσίαση
Με το κλείσιμο του προγράμματος να ευχηθούμε σε όλους τους μικρούς eTreeHuggers να μην ξεχάσουν μεγαλώνοντας την αγάπη τους και το σεβασμό τους για τα δέντρα και το περιβάλλον γενικότερα.
Να μεγαλώνουν και να ομορφαίνουν σαν τα δέντρα. Να αποκτούν γερές βάσεις σαν τις ρίζες των δέντρων. Να ξεδιπλώνουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους σαν τα κλαδιά. Να κοιτούν πάντα ψηλά στο φως σαν τα ψηλότερα φύλλα των δέντρων. Να αποκτήσουν σοφία και σύνεση σαν τα αιωνόβια δέντρα. Και να κάνουν πάντα καλό στη ζωή τους!!!!
Το συνεργατικό μας λεύκωμα με τις ζωγραφιές των συμμετεχόντων σχολείων για τον Άδωνι, το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης.
Όλοι οι eTreeHuggers του προγράμματος